Slovensko v príprave pod Weissom ešte nevyhralo

13.08.2009 13:00

Slovensko v príprave pod Weissom ešte nevyhralo

13.08.2009 08:41:00
Bratislava (mv) – Na ostrov ľadovcov a gejzírov zavítali slovenskí futbaloví reprezentanti prvý raz v histórii s jasným cieľom odplatiť Islandu prehru 1:2 z 26. marca minulého roku v Zlatých Moravciach.

Keďže sú na čele 3. kvalifikačnej skupiny v boji o účasť na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike a Island je v 9. skupine až na predposlednom štvrtom mieste, keď zo siedmich stretnutí vyhral iba jedno, čakal sa v Reykjavíku úspech zverencov Vladimíra Weissa. Po prvom polčase to aj na víťazstvo Slovenska vyzeralo, ale po zmene strán Karhan a spol. si vybrali dosť veľa oddychových fáz, čo snaživý, bojovný a dôrazný súper využil na strelenie vyrovnávajúceho gólu a cennú remízu. Je prvá pod vedením trénera Vladimíra Weissa, nerozhodný výsledok zároveň potvrdil, že Slovensko v prípravnom stretnutí pod Weissom ešte nevyhralo.

Pritom Island je vo svetovom rebríčku až na 93. mieste, o rovných päťdesiat za Slovenskom. Lenže podobne ako Slovensko tiež sa spolieha na legionárov, ktorí hrajú nielen v Škandinávii, ale aj v nižších anglických súťažiach. Výnimkou je iba veľmi dobre známy Eidur Gudjohnsen, ktorý majstrovské tituly získal s londýnskou Chelsea a FC Barcelonou.

Weiss splnil to, čo sľúbil - dal príležitosť všetkým hráčom. Niektorí sa mu odvďačili slabším výkonom a menej zodpovedným prístupom k zápasu. Treba si totiž uvedomiť, že každý výsledok ide do sveta a z tohto pohľadu sme všetci z remízy nespokojní. Predovšetkým v druhom polčase spôsob našej hry bol málo aktívny, takže sklamanie slovenského fanúšika je namieste. V tomto priebehu hry namiesto priamočiarosti znova sme uplatňovali stereotypnú hru s postupnými útokmi aj na desať prihrávok. K moderne, znamenajúcej rýchle prenesenie ťažiska hry s pokusom o prečíslenie súperovej obrany, máme pri prechode do ofenzívy neraz dosť ďaleko.

Nášho trénera výkonom uspokojili iba dvaja hráči – Ján Mucha a Radoslav Zabavník. ,,Brankára vždy poteší, keď nedostane gól. Našim taktickým zámerom bolo vychádzať z pevnej defenzívy a podnikať protiútoky. Mali sme dosť šancí na to, aby sme strelili viac gólov, v koncovke máme stále rezervy,“ povedal Mucha. ,,Hralo sa mi celkom dobre, Islanďania boli rýchli, dôrazní, inkasoval som úder do priehlavka, ale budem v poriadku. V prvom polčase sme hrali celkom dobre, po obrátke náš výkon oplyvnili viaceré striedania,“ vyjadril sa Zabavník.

Po vyše hodine hry si debut na ihrisku odkrútil koučov syn Vladimír Weiss ml., keď nahradil Vitteka: ,,Vladko sa snažil, futbal hrať rozhodne vie. Posielal som ho na ihrisko za stavu 1:1 ako hráča, nie ako môjho syna. Je silný v hre jeden na jedného, po jeho kontre mal šancu Stano Šesták, ale jeho výkon by mali zhodnotiť novinári," vyhol sa Weiss priamej odpovedi na otázku, či je spokojný s výkonom svojho potomka. V tíme bundesligového majstra VfL Wolfsburg stratil miesto v zostave Peter Pekarík, výpadok bol na jeho hre badať: ,,Na Pekaríkovi je vidno, že stratil sebavedomie pri hre smerom dopredu. Zlepšiť sa však musí aj stredová formácia, teda Hamšík s Kozákom. V našej hre boli aj dobré veci, ale od spokojnosti mal náš výkon ďaleko. S Čechmi to však bude o inom," dodal Weiss.

Sklamanie z hry a z výsledku je dosť veľké predovšetkým preto, lebo 5. septembra Slovensko absolvuje mimoriadne dôležitý súboj kvalifikácie s Českom v Bratislave na Tehelnom poli. Iste, bude to úplne iný duel. Vysoko prestížny, s dostatočným nábojom i motiváciou pre každého jednotlivca. Lenže to už vôbec nebude stretnutie, v ktorom si Weiss môže dovoliť experimentovať so zostavou a hráči opäť hazardovať s jeho dôverou i menom celého slovenského futbalu.


Na snímke slovenský futbalový reprezentant Filip Hološko (vľavo) a Indridi Sigurdsson.