Kouč SR 21 spokojný s generálkou na kvalifikačný dvojzápas

13.08.2009 16:26

Kouč SR 21 spokojný s generálkou na kvalifikačný dvojzápas

13.08.2009 13:20:00
Bratislava (SITA) - Hráči slovenskej futbalovej "dvadsaťjednotky" splnili v stredajšom medzištátnom priateľskom stretnutí s gréckymi rovesníkmi v Zlatých Moravciach hlavný cieľ, ktorý kouč tímu Boris Kitka pred nich postavil.

Po dobrom a bojovnom výkone v generálke na septembrový kvalifikačný dvojzápas o postup na ME 2011 so Srbskom 21 (5. septembra o 16.30 h v Novom Sade) a Cyprom 21 (9. septembra o 16.30 h v Senici) zdolali mladých Grékov 1:0.

Tréner Kitka si okrem víťazstva nad lídrom 9. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2011 tejto vekovej kategórie cení najmä to, že jeho zverenci dokázali koncentrovaným a bojovným výkonom nahradiť troch kľúčových hráčov slovenského výberu do 21 rokov.

Dvaja z nich - Miroslav Stoch a Vladimír Weiss ml. - hrali v stredu v prípravnom zápase A-mužstiev Island - Slovensko (1:1) a Kamil Kuzma absentoval pre zranenie nohy.

"Aj keď náš výkon nebol po všetkých stránkach ešte optimálny, s tým, čo sme v Zlatých Moravciach predviedli, som spokojný. S Grékmi sme odohrali ťažký zápas, ktorý bol dobrou previerkou našej aktuálnej výkonnosti pred septembrovými kvalifikačnými duelmi," povedal hlavný tréner slovenskej "dvadsaťjednotky" Boris Kitka a pokračoval:

"Som spokojný s nasadením hráčov, ktorí Grékov počas celého zápasu prakticky do vyloženej šance nepustili. Hoci Gréci pravidelne hrávajú nie iba v top tímoch gréckej ligy ako sú Olympiakos Pireus, Panathinaikos, Panionios či AEK Atény, ale aj v nemeckých a holandských kluboch, my sme im boli viac ako vyrovnaným súperom. Okrem gólu, ktorý sme dali v 55. minúte Grendelom po peknej kolmej akcii, sme mali ešte tri čisté šance, ktoré v takých náročných zápasoch treba premieňať."

Kormidelník SR 21 pri hodnotení zápasu pripomenul, že výsledok by bol ešte krajší, ak by Róbert Mak a Marek Kuzma premenili vyložené gólové príležitosti, resp. ak by Miloš Lačný ešte za stavu 0:0 zužitkoval svoju možnosť. V prípade jeho úspechu by bol vývoj zápasu, ktorý sa hral na kvalitne pripravenom trávniku a pred výbornou kulisou 1500 žičlivo povzbudzujúcich divákov, určite iný.

"Chlapcom som po zápase poďakoval za predvedený výkon, lebo ma potešilo, že v tak náročnom súboji si dokázali vypracovať tri - štyri možnosti, z ktorých pri troche šťastia mohli skórovať. To sa v takýchto zápasoch nie vždy podarí. Z môjho pohľadu sme odohrali dobrý zápas, za ktorý nás diváci odmenili potleskom. Môžeme byť spokojní, ale musíme zostať pri zemi. Tie najťažšie súboje nás ešte iba čakajú," zdôraznil lodivod slovenskej "dvadsaťjednotky" B. Kitka.

"Potešilo ma, že hráči koncentrovaným a zodpovedným výkonom v defenzíve dokázali favorizovaných Grékov udržať takmer celý zápas v strede ihriska. Bolo to veľmi náročné, ale dokázali to, čo je dobrým znamením najmä pred prvým septembrovým kvalifikačným zápasom, ktorý budeme hrať 5. septembra so Srbskom v Novom Sade. Verím, že duel v Zlatých Moravciach nás opäť výkonnostne posunul ďalej. Hráči sa znovu presvedčili, že ak ku svojim povinnostiam pristúpia zodpovedne a koncentrovane, môžu hrať vyrovnanú partiu s každým súperom. Aj preto si myslím, že posledných dvadsať minút bolo viac o bojovnosti a nasadení, ako o futbalovej invencii a kráse. Som rád, že tento súboj rozhodlo bojovné srdce. V tom sme boli lepší ako favorizovaní Gréci," spokojne konštatoval Boris Kitka, ktorý komplexný rozbor víťazného stredajšieho súboja na zlatomoraveckom štadióne pripraví pre svojich zverencov na najbližší zraz tímu SR 21.

Mladí Slováci sa najbližšie stretnú na krátkom reprezentačnom sústredení, ktoré sa začne v pondelok 31. augusta.